”Det är från banken” – bedragare ringer allt oftare pensionärerna i norra Sverige; många förlorar sina livsbesparingar

  4 augusti 2022, kl 19.24

  ”Vi ligger på mellan 20–50 anmälningar i veckan, bara här i region Nord”, säger Erik Hoffman, gruppchef på polisens bedrägericenter till SVT Västernorrland. ”Bara i dag, innan klockan 11, har det gått iväg en halv miljon kronor från målsägare i regionen till bedragare.”

  De som är utsätta för telefonbedrägeri är så gott som uteslutande pensionärer. ”Man har ingen empati över huvud taget i de här bedrägerierna. Är målsägande förvirrad eller dement, då kör man på ännu hårdare”, fortsätter Hoffman.

  Det vanligaste förfaringssättet är att ringa upp sitt offer, och säga att man är från banken, en telefonoperatör eller ett inkassoföretag. ”Det har uppstått ett problem med kontot”, och man måste omedelbart lämna logga in på sin internetbank med Bank-ID. Bedragaren har då redan påbörjat en inloggning på banken.

  Polisen arbetar intensivt för att stoppa brottsvågen, men det är svårt att få fast alla. ”Det har ökat markant de sista veckorna. Problemet är att de hinner ställa till väldigt stora skador innan vi kommer åt dem. Det är människors hela ekonomiska liv som försvinner”, avslutar Hoffman.

   

   

  Fler notiser