Konservativa Kansas sa nej till ändring i abortomröstning – konstitutionen garanterar fortsatt rätt avbryta graviditet

  3 augusti 2022, kl 11.45

  Kansas, en djupt konservativ och vanligtvis ”tillförlitlig” republikansk delstat, är den första amerikanska delstaten som röstar om aborträtten sedan USA:s högsta domstol beslutade att upphäva det konstitutionella skyddet för abort. I går kom resultatet: 62 procent röstade för rätten till konstitutionellt skydd för abort. Abort är för tillfället lagligt fram till 22 veckors graviditet i Kansas. Grannstaterna Oklahoma och Missouri har däremot infört en ny och strängare abortlagstiftning.

  Resultatet sägs matcha den allmänna opinionen i landet, vilket oroar konservativa republikaner. De misslyckades med att flytta Kansas omröstning till augusti, då valdeltagandet bland demokrater och oberoende är som lägst. Valdeltagandet var 50 procent, en i sammanhanget hög siffra. Omröstningen kunde inte ha lett till ett direkt abortförbud, men ett nederlag för abortförespråkarna skulle ha möjliggjort förändringar i delstatens konstitution som garanterar rätten att genomgå proceduren – därmed skulle det öppnats för förbud eller strängare regler.

   

   

  Fler notiser