Tips från coachen: smuggla inte in frukosten från McDonalds när du tar flyget till Australien – kan kosta 18 000 kronor

  2 augusti 2022, kl 10.45

  Backpackern var på väg hem med flyget från Indonesien, när han landade som planerat i Australien. Den svarta labradoren Zinta sniffade på passagerarna, och det är sällan bra när tullhundar i ankomsthallen blir glada när man går förbi. I mannens ryggsäck låg nämligen två McMuffins och en skinkcroissant från Starbucks. Det kostade honom nästan 18 000 kronor i böter.

  Indonesien har drabbats hårt av mul- och klövsjukan, och Australien gör nu allt för att den inte ska spridas med inkommande resenärer. Förutom tullhundar, desinficerande gångmattor och rengöring av smutsiga skor förhörs även passagerarna. De ska uppge om de haft någon som helst kontakt med gårdar och boskap i Indonesien.

  Sjukdomen, som ännu inte finns i Australien, sprids med kött- och mejeriprodukter även om de är frysta, kylda eller frystorkade. En utslaktning av boskapen i landet skulle lamslå exporten över en natt, och allvarligt skada ekonomin, jobb och matförsörjning.

  Storbritannien drabbades 2001 av mul- och klövsjuka; fyra miljoner djur måste avlivas och brännas. Kostnaderna beräknades till långt över 100 miljarder kronor.

   

   

  Fler notiser