CIA leder drönarangrepp i Kabul som dödar al-Qaida-ledaren al-Zawahiri – efterträdaren Saif al-Adel är näst på tur

  2 augusti 2022, kl 10.00

  Drönaranfallet skedde i Kabul på kvällen i lördags; godkändes av Biden efter veckor av möten med hans kabinett och nyckelrådgivare. al-Zawahiri kunde spåras genom sin familj; hans fru, dotter och hennes barn var inte en måltavla och förblev oskadda. Biden sa att precisionsattacken var resultatet av den ”extraordinära uthålligheten och skickligheten” hos CIA.

  ”Människor runt om i världen behöver inte längre frukta den onda och målmedvetna mördaren”, sa Biden i ett tal i går. ”Oavsett hur lång tid det tar, oavsett var du gömmer dig – om du är ett hot mot vårt folk, så kommer USA att hitta dig och tillintetgöra dig.”

  Attacken kommer ett år efter att Biden beordrade tillbakadragande av amerikanska trupper från Afghanistan, vilket fick talibanstyrkorna att snabbt ta kontrollen över nationen. En antiterroranalytiker sa till CNN att den trolige efterträdaren till posten som al-Qaidas ledare, Saif al-Adel, befinner sig Afghanistan.

  USA kan manövrera obemannade drönare långt in i målområden som Afghanistan, och utför insatser med stor precision. al-Zawahiri stod ute på en balkong när han dödades.

   

   

  Fler notiser