Om Nancy Pelosi besöker Taiwan under sin turné, så kommer Kinas militär inte att sitta och rulla tummarna, hälsar Peking

  1 augusti 2022, kl 19.35

  Pelosis resa till Asien görs i en tid av extrem geopolitisk osäkerhet i regionen, och under de senaste dagarna har kinesiska diplomater upprepat Kinas hållning om ”ett Kina” på sociala medier. Taiwan håller som väntat en låg profil, men Pelosi kan komma att göra ett inofficiellt besök i landet.

  Om Pelosi trots allt besöker Taiwan, så hotar Kina med militära motåtgärder, och övningar med skarp ammunition genomförs just nu i vattnen utanför Taiwan. Vissa analytiker har sagt att det är ett av de farligaste ögonblicken i relationerna över sundet mellan Kina och Taiwan på årtionden. Om besöket genomförs, så är hon den högst rankade amerikanska tjänstemannen att besöka landet sedan Newt Gingrich 1997.

  ”Jag tror att kineserna måste göra mer än de gjorde 1997. Xi Jinping kan inte ses som svag”, säger Bonnie Glaser, vid den amerikanska tankesmedjan German Marshall Fund. ”Det är ett mycket farligt ögonblick. Jag tror att få människor faktiskt inser hur farligt det här är.”

  Kinas regering säger att det demokratiskt självstyrda Taiwan är en utbrytarprovins som måste ”återförenas” med fastlandet.

   

   

  Fler notiser