Nato berett att ingripa när spänningen stiger mellan Serbien och Kosovo – säger sig vidta nödvändiga åtgärder för fred

  1 augusti 2022, kl 11.30

  Nato patrullerar sedan tidigare gränsen mellan Kosovo och Serbien, och nu ökar spänningarna, de värsta på ett decennium. I helgen protesterade serber mot Kosovos nya gränsregler som skulle börja gälla i går kväll.

  Gränsreglerna det handlar om är att Kosovo vill göra likadant som Serbien – den som reser in i landet måste skaffa en tillfällig ID-dokumentation som gäller under vistelsen. Etniska serber som har registreringsskyltar utfärdade av Serbien, och bor i Kosovo, måste byta ut dem mot Kosovo-skyltar inom två månader.

  50 000 etniska serber i Kosovo använder registreringsskyltar och dokument utfärdade av serbiska myndigheter, och erkänner inte Kosovos rätt att införa regler och förordningar. När situationen förvärrades, och efter samtal med EU:s och USA:s ambassadörer, kom man fram till att skjuta upp de nya reglerna en månad. Förhoppningsvis innebär det att gränsövergången hålls öppen tills dess.

  Nato har nästan 4 000 soldater på plats i Kosovo, och säger sig vara berett att ingripa.

   

   

  Fler notiser