Brasilianska siamesiska tvillingar med sammanväxta hjärnor separeras av brittisk kirurg – det krävs sju operationer

  1 augusti 2022, kl 16.10

  Att separera de sammanvuxna tvillingarna Bernardo och Arthur var en av de mest komplexa separationer som genomförts. Hjärnorna skannades först med datortomografi, sedan ägnade kirurger i London och Rio månader åt att testa tekniker med hjälp av datorsimulerad verklighet. I skarpt läge krävdes det sju operationer; de två sista tog totalt 33 timmar – krävdes nästan 100 medicinsk personal.

  ”Den framgångsrika separationen mellan Bernardo och Arthur är en anmärkningsvärd prestation av teamet i Rio, och ett fantastiskt exempel på varför Gemini Untwineds arbete är så värdefullt”, säger den brittiske kirurgen Owase Jeelani till The Independent.

  Jeelani grundade 2018 välgörenhetsorganisationen Gemini Untwined, som med bidrag från allmänheten tidigare genomfört de synnerligen kostsamma operationerna för att separera sammanvuxna tvillingar från Pakistan, Sudan, Israel och Turkiet.

  ÄNNU TILLSAMMANS. Efter den senaste operationen kan de treåriga bröderna för första gången mötas öga mot öga

  Pojkarna återhämtar sig väl, och ska få fortsatt stöd med sex månaders rehabilitering.

  De mest kända sammanvuxna tvillingarna Chang och Eng Bunker, från Siam (nuvarande Thailand) blev fäder till tio respektive tolv välskapta barn.

   

   

  Fler notiser