Hundratals anhängare till den mäktige irakiske prästen Muqtada al-Sadr stormar parlamentet för andra gången på en vecka

  31 juli 2022, kl 17.30

  Demonstranterna, anhängare till den mäktige shia-prästen Muqtada al-Sadr, motsätter sig nomineringen av en pro-iransk kandidat till premiärministerposten. Dussintals demonstranter rev under lördagen ner de betongbarriärer som skyddade Iraks parlament, och flera hundra kunde ta sig in i byggnaden, rapporterar AFP. De har lovat att ockupera parlamentet ”tills vidare”.

  Några dagar tidigare, i onsdags, hände samma sak, när al-Sadrs anhängare stormade parlamentet, trots generösa mängder tårgas. Oroligheterna följer på nio månaders dödläge efter valet – våldsamma bråk mellan landets politiska fraktioner har stoppat alla försök att skapa en ny regering.

  Den nationalistiske shia-prästen Muqtada al-Sadr, som utropade sig till segrare i valet, vill stoppa USA:s och Irans inflytande över Iraks inre angelägenheter. Men eftersom han inte har någon större lust att samarbeta med sina rivaler dröjer det ett tag till innan Irak har en fungerande regering. Den främste motståndaren, Mohammed al-Sudani, anses stå Iran för nära.

  Trots sina omfattande oljefyndigheter fortsätter nu landets socioekonomiska kris.

   

   

  Fler notiser