Fransmännen lider när deras dijonsenap är allt svårare att hitta i butikerna – senapsodlingen i Kanada torkar bort

  31 juli 2022, kl 19.00

  Kanada står normalt för 80 procent av den svartsenap vars frön till slut hittar vägen till de franska butikshyllorna – dijonsenapen. Kanada drabbades förra året av en svår torka, vilket ledde till en mycket dålig skörd, rapporterar franska medier.

  Det har därför blivit svårt, och dyrt, att få tag på den dijonsenap som trots allt produceras, och flera restauranger har tvingats göra om sina menyer. Priserna har höjts med 13 procent, och fransmännen, som konsumerar ett kilo senap om året, försmäktar när de möts av tomma butikshyllor.

  Det är många som tror att dijonsenapen tillverkas i den franska staden Dijon, men det är sedan länge inte så. I takt med att butikskedjorna lanserade egna billigare märken flyttades tillverkningen 2009 till en fabrik i grannstaden Chevigny-Saint-Sauveur, som numera har hand om produktionen av senapen i de klassiska glasburkarna.

  Du som vill ha den starka senapen till sommarens grillkorvar, men inte vill kleta med senap ur en dyr glasburk, kan klämma litet på en plastflaska med äkta svensk dijonsenap. Tveksamt om det är något för fransmännen, även om smaken är densamma.

   

   

  Fler notiser