Australiensisk kvinna faller ner i vulkaniskt varmt slukhål på Nya Zeeland; hon och hennes man skadas svårt av värmen

  30 juli 2022, kl 10.00

  Några australiska turister besökte i går Nya Zeeland, och hade kommit fram till Whakarewarewa, ett geotermiskt aktivt område, tillika hem för Tūhourangi Ngāti Wāhiao-folket, som delat sitt unika sätt att leva med besökare från hela världen i över 200 år.

  Det var under en guidad bytur som ett två kvadratmeter stort och 400 grader varmt slukhål öppnade sig, och en kvinna föll ner i den en meter djupa håligheten. Värmen gjorde att hon skadades svårt.

  Mike Gibbons, som bor i byn, sa att kvinnans man också skadades när han försökte hjälpa henne upp. ”Han var först på plats, och skadades relativt lindrigt.” Två guider i närheten och en granne hjälpte tillsammans att få upp kvinnan ur hålet. Hon vårdas nu på sjukhus.

  Det var en så kallad fumarol som öppnade sig, ett geotermiskt slukhål som avger ånga och vulkaniska gaser, ofta upp till 400 grader varma. De finns i områden med aktiva vulkaner, både när de snart ska ha utbrott och mellan utbrotten. Efter en tid med kraftigt regn i regionen kan marken ha mjukats upp, och lett fram till att slukhålet kunde bildas.

  Byn har tillfälligt stängt sin besöksverksamhet.

   

   

  Fler notiser