Två invasiva djurarter kostar världen 160 miljarder kronor sedan 1986 – orsakar strömavbrott och en kostsam bekämpning

  29 juli 2022, kl 17.00

  Även om vi kan besväras av den invasiva arten mördarsniglar, så är det ingenting mot bruna trädormar och oxgrodor. Enligt en undersökning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports har de två arterna kostat världen 160 miljarder kronor, framför allt i Stilla havet och USA, sedan 1986.

  De bruna trädormarna har orsakat skador för 103 miljarder kronor i Stilla havet. Bland öarna i regionen är Guam extra utsatt, där mer än två miljoner ormar ser ön som sitt hem. (Guam är mindre häften så stor som Öland.) De orsakar oräkneliga masströmavbrott när de glider över elledningarna; kortslutningarna är kostsamma att reparera samtidigt som de påverkar handel och industri.

  De stora oxgrodorna (30 cm, upp till ett kilo tunga), är i högsta grad glupska och slukar framför allt alla andra grodor som kommer för nära. Även fiskar, snokar, spindlar, skorpioner, andungar och andra fåglar går åt. De kan lätt utrota hela beståndet av andra groddjur, och får inte importeras till EU. Kostnaderna för att förhindra att arten sprids mer i Europa är mycket stora, och kampen är tämligen resultatlös.

   

   

  Fler notiser