14-åring i Nya Zeeland kombinerar alkohol med cannabis och begår mord – nu ett år senare, 15 år, får han livstidsstraff

  29 juli 2022, kl 16.00

  Den då 14-årige pojken lärde känna den 22-årige Bram Willens, och efter ett par veckors bekantskap hämtade Willens upp 14-åringen tillsammans med tre kusiner. De har redan cannabis med sig, men köpte alkohol. På kvällen den 7 januari 2021 urartar ett bråk till ett våldsamt knivslagsmål.

  Pojken hade för vana att bära kniv, och attackerade Willens urskillningslöst; sju gånger i bröstet och buken, ytterligare sex gånger i nedre delen av ryggen och skinkorna efter att han fallit ner på marken. Sedan satte sig han och kusinerna i Willens bil, och körde hem till äldsta kusinens lägenhet.

  Rättegången inleddes i november, och tonåringen hävdade att han agerade i självförsvar. Efter två veckor i rätten befanns han vara skyldig till mord, och i dag kom domen: livstids fängelse, som minst tio år.

  Straffet eldar på debatten om långa fängelsestraff för unga i Nya Zeeland. Flera psykologer och representanter för rättsväsendet säger att tonåringarnas hjärnor inte är fullt utvecklade, och därför inte ska straffas som om de vore vuxna. Barn ska inte dömas till fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

   

   

  Fler notiser