Hundratals demonstranter stormar det irakiska parlamentet till stöd för den mäktige shiapredikanten Moqtada al-Sadr

  28 juli 2022, kl 10.30

  Stora mängder tårgas användes i ett försök att stoppa folkmassorna som tog sig in i parlamentet och viftade med flaggor, tog fotografier, skanderade och jublade. Anhängarna till den inflytelserika shiapredikanten Moqtada al-Sadr protesterade mot ett rivaliserande blocks nominering till premiärminister.

  ”Jag är emot de korrupta tjänstemännen som sitter vid makten”, sa demonstranten Mohamed Ali, enligt The Guardian. Den sittande premiärministern uppmanade dem att omedelbart dra sig tillbaka, men först när al-Sadr agerade efter ett par timmar lämnade de lugnt byggnaden.

  I valet förra året blev shiaprästen al-Sadrs block den största parlamentariska fraktionen, men var långt från majoritet. Nio månader senare kvarstår dödläget när det gäller att få till en ny regering. Många protesterar mot att någon som redan är politiker, och därmed korrupt, ska få posten som premiärminister. Den populistiska al-Sadr har en image av att vara rättfärdig.

  Det oljerika Irak är därmed fast i en politisk och socioekonomisk kris, trots stigande globala energipriser, och protesterna lägger sten på börda.

   

   

  Fler notiser