En kraftig jordbävning med magnituden 7,1 drabbar filippinsk ö – intensiva skakningar når fram till huvudstaden Manila

  27 juli 2022, kl 10.45

  Det grunda, kraftiga skalvet nu på morgonen, med magnituden 7,1, var centrerat till den hårt drabbade norra provinsen Abra. Fyra personer omkom, flera har förts till sjukhus.

  ”Marken skakade som om jag var på en gunga, och lamporna slocknade plötsligt. Vi rusade ut från kontoret, och jag hörde skrik och några av mina följeslagare grät”, säger Michael Brillantes, nära epicentrum i Abra, till AP. ”Det var det kraftigaste skalvet jag har känt och jag trodde att marken skulle öppna sig.”

  En invånare dog när han träffades av fallande takpannor från sitt hus i Abra, där minst 25 andra skadades och många blev instängda på det lokala sjukhuset. I den jordgubbsodlande bergsstaden La Trinidad träffades en byggnadsarbetare av spillror dog. Flera vägar förstördes av jordskred och stenblock.

  Också huvudstaden Manila drabbades; medicinsk personal och patienter, några i rullstol, evakuerades från minst två sjukhus, och tunnelbanan stoppades under morgonen.

  Filippinerna drabbades 1990 ett skalv som dödade 2 000 människor, landet hemsöks också av ett 20-tal tyfoner och tropiska stormar varje år.

   

   

  Fler notiser