Buzz Aldrins vita Apollo 11-jacka säljs för 27 miljoner kronor på auktion – ett nytt rekord för rymdrelaterade föremål

  27 juli 2022, kl 15.30

  Sotheby’s sålde i går jackan som bars av Buzz Aldrin på sitt första uppdrag till månen; med ett slutpris på 27 miljoner kronor slogs rekordet för rymdrelaterade föremål. Jackan är tillverkad av ett särskilt brandsäkert tyg, som togs fram efter en brand som dödade tre astronauter ombord på Apollo 1, 1967.

  Jackan var en av 69 personliga tillhörigheter som 92-årige Aldrin beslutat att lägga ut till försäljning. Han använde jackan under den sex dagar långa resan i rymden; 20 procent av världens befolkning såg Aldrin och Armstrong ta de första stegen på månen.

  Den 21 juli 1969 parkerade Buzz Aldrin och Neil Armstrong månlandaren på Stillhetens hav, och efter en bit mat klev de ut på månens yta. Där stannade de i två och en halv timme, innan det var dags att tänka på refrängen. De 21 kilo stenar och grus de tog med sig ägs av den amerikanska staten.

  Det är förbjudet att äga månstenar, men det går bra att peta på en av dem på National Air and Space Museum i Washington (gratis inträde). Flera hundra besökare gör det varje dag, så man får hoppas på att städpersonalen torkar bort allt klet då och då.

   

   

  Fler notiser