Blixtnedslag dödar 20 människor under ett dygn i indisk delstat – många arbetar utomhus, och hinner inte ta skydd

  27 juli 2022, kl 17.00

  20 personer förlorade livet i den indiska delstaten Bihar under ett dygn; varje familj till den bortgångne ska få ett bidrag på 50 000 kronor, rapporterade BBC. Nitish Kumar, minister i Bihar, uppmanade invånarna att följa de råd som gäller vid åska. Många arbetar utomhus, och hinner inte alltid ta skydd.

  Kumar är orolig över de frekventa incidenterna med blixtnedslag, och har uppmanat tjänstemännen att installera åskledare vid delstatsregeringens anläggningar och andra offentliga byggnader som skolor och sjukhus. Lokala entreprenörer gör åskledare av begagnade cykelfälgar, bambu och metalltrådar.

  Varje år mister 2 500 indier livet när de träffas av blixten. Enligt officiella uppgifter har blixtnedslag dödat mer än 100 000 människor i landet 1967–2019. Staten arbetar hårt för att öka medvetenheten i utsatta byar för att minska antalet dödsfall.

  En studie från den indiska ideella organisationen CROPC säger att blixtnedslagen under 2021 ökade med 34 procent jämfört med 2020. Urbanisering och förlust av skogar leder till stigande temperaturer, vilket i sin tur utgör grunden för åskoväder.

   

   

  Fler notiser