Ben & Jerry’s ska undvika geopolitik, säger storägaren Unilever när glassbolaget vägrar sälja sin glass i Israel

  27 juli 2022, kl 12.30

  Glass är gott, också i Israel. Men förra året slutade Ben & Jerry’s sälja byttorna med Chocolate Fudge Brownie, och alla andra sorter med ansträngt roliga namn, på Västbanken och östra Jerusalem där palestinierna hoppas kunna etablera en självständig stat.

  Beslutet fördömdes av glassätarna i Israel, liksom av storägaren Unilever som ville att glassbolaget skulle låta bli politiken. Därför började Unilever sälja glassen igen, men med hebreiska och arabiska namn. Det i sin tur ledde till kraftig kritik från amerikanska glasskonsumenter, och en amerikansk pensionsfond avvecklade sitt mångmiljardinnehav i Unilever.

  Det höll inte. Unilever pratade litet med den israeliska regeringen, och sålde sina israeliska glassrättigheter till den lokala franchisetagaren Avi Zinger. Det gillade inte Ben & Jerry’s, som stämde sin ägare Unilever, eftersom det stred mot glasstillverkarens förbud om att göra affärer i israeliska bosättningar.

  Trots stämningen säger Unilevers vd, Alan Jope, till The Wall Street Journal att de inte har några planer på att sälja glassbolaget.

  Fortsättning följer garanterat.

   

   

  Fler notiser