Var sjunde kandidat på Nyans riksdagslista dömd för brott – det är inte något problem säger partiledaren Mikail Yüksel

  26 juli 2022, kl 11.30

  2019 uteslöts centerpartisten Mikail Yüksel efter samröre med högerextrema turkiska Grå Vargarna. Han startade då partiet Nyans, och riktar sig till invånare i utsatta områden med budskapet att muslimer ska erkännas som en nationell minoritet. De kandiderar i 24 kommuner, tre regioner samt till riksdagen.

  DN avslöjar att var sjunde kandidat på partiets lista till riksdagen är dömda för brott, till exempel Bashir Aman Ali, grundaren av den omstridda Al-azharskolan i Vällingby, som tvingades stänga. Han frigavs förra året efter tre års fängelse, efter att ha försnillat tio miljoner kronor från skolkoncernen.

  Mikail Yüksel säger till DN att det inte är något problem. ”Min bedömning är att han inte har gjort det här felet med flit, utan det var ett misstag.” Det var kanske också oavsiktliga fel som gjorde att av 67 personer på riksdagslistan är tio dömda för bland annat misshandel, narkotikabrott, ofredande och dataintrång.

  1953 fanns 500 muslimer i Sverige. För fem år sedan identifierade sig 810 000 personer som muslimer. 2008 krävdes det 300 000 röster för att ett parti skulle komma in i riksdagen.

   

   

  Fler notiser