Japan avrättar massmördare; använder lastbil när han kör på människor som är ute och shoppar på lunchen, sedan med dolk

  26 juli 2022, kl 17.45

  14 år efter massmordet i Japan har Tomohiro Kato, 39 år, nu avrättats. Attacken genomfördes 2008, när han använde en lastbil för att köra på så många som möjligt när de var ute på lunchen för att shoppa i stadsdelen Akihabara, känd för sina elektronikaffärer, manga, anime och tv-spel.

  När lastbilen fastnat klev han ur, och fortsatte döda förbipasserande med en dolk. Sju personer dog, många skadades svårt. I rättegången erkände han sina brott, och sa att han blivit mobbad på nätet och ville hämnas. Det väckte en stor debatt i Japan om slumpmässiga mord, näthat och samhällets misslyckade insatser vad gäller psykiskt stöd till unga människor.

  Kato föddes i en rik familj, och fick examen från en prestigefylld gymnasieskola. Däremot misslyckades han att komma in på universitetet, och han uttryckte sin ilska och alienation från samhället på olika nätforum. Attacken kom efter att den kvinna han chattat med slutade höra av sig.

  När han greps sa Kato till polisen: ”Jag kom till Akihabara för att döda människor. Det spelade ingen roll vem jag skulle döda.” Nu är han själv död, hängd i ett av Tokyos fängelser.

   

   

  Fler notiser