Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill inte att västländerna blandas upp med icke-européer, väcker visst upprördhet

  25 juli 2022, kl 15.15

  I lördags talade Ungerns premiärminister Viktor Orbán under Tusványos-festivalen i Rumänien. I år valde den Oxford-utbildade politikern att föra fram sina kontroversiella åsikter om immigration, genus och geopolitik inför tusentals åskådare.

  Den nationalistiska konservativa ledaren hyllade tanken på en ”oblandad ungersk ras” under sitt tal. ”Vi [ungrare] är inte en blandras … och vi vill inte bli en blandras”, sa han vilket ledde till omfattande protester. Orbán hävdade vidare att västvärlden, Bryssel och fienden till hans parti, George Soros, försökte ”tvinga migranter” till Centraleuropa.

  Katalin Cseh, från Ungerns oppositionsparti Momentum, kritiserade Orbáns tal. ”Hans uttalanden påminner om en tid jag tror att vi alla skulle vilja glömma.”

  Orbáns tal följer efter det att EU vägrat fler stödmiljarder till landet, med hänvisning till att man anser att Ungern inte längre upprätthåller de principer som kännetecknar en rättsstat.

   

   

  Fler notiser