Schackrobot bryter fingret på sjuårig motståndare som inte följer reglerna – fyra personer drar loss honom från roboten

  25 juli 2022, kl 13.15

  En av spelarna i Moskva-turneringen var en schackrobot, som vill vara anonym, utrustad med artificiell intelligens. Sjuårige Christopher, en av de 30 starkaste schackspelarna i Moskva under nio år, utmanande den könsneutrala roboten.

  Är man duktig på något går det undan; ibland går det fort men fel. Istället för att vänta på att roboten slutfört sitt drag började Christopher flytta en av schackpjäserna. Robotens artificiella intelligens hängde inte riktigt med, och tog miste på sin egen pjäs och pojkens finger.

  Roboten klämde åt så att pojkens finger hölls fast mot pjäsen, och han kom inte loss. Det krävdes hjälp av fyra vuxna för att ordna upp situationen, och gossen fördes till sjukhus med brutet finger. Dagen efter fortsatte han i turneringen, dock med gipsat finger.

  Våld i schack är inte ovanligt. Det gick illa för en av kalifen al-Walid I:s (668–715) hovmän som förlorade med flit. Kalifen blev självklart kränkt och dräpte honom med en av pjäserna (damen). Och på 1980-talet förbjöd Sovjetunionen sina kosmonauter att spela schack i rymden med varandra, då en omgång urartade i ett rallarslagsmål.

   

   

  Fler notiser