Myanmars junta avrättar tidigare politiker och en aktivist – första genomförda dödsstraffet i landet på flera decennier

  25 juli 2022, kl 18.45

  I januari fick Phyo Zeya Thaw (tidigare lagstiftare från Aung San Suu Kyis parti), Kyaw Min Yu (framstående demokratiaktivist) samt Hla Myo Aung och Aung Thura Zaw (dömda för att ha dödat en påstådd militärinformatör) sina dödsstraff i slutna rättegångar. Statliga medier säger att straffet är verkställt, utan att precisera när det skedde. Avrättningarna är de första på 30 år.

  Lokala medier rapporterade att männens familjer kom till fängelset för att få se sina nära och käras kroppar. Fängelsetjänstemän vägrade att lämna över kropparna till dem, trots att bestämmelserna säger att de måste göra det om det inte finns en särskild anledning.

  Myanmars militärjunta tog makten i en kupp förra året, och avsatte den valda regeringen ledd av Aung San Suu Kyi. Sedan dess har juntan använt sig av brutalt våld för att undertrycka oppositionen.

  Enligt opinionsgruppen Assistance Association for Political Prisoners, som övervakar arresteringar och mord i Myanmar (Burma), har 14 847 personer arresterats sedan kuppen, varav 11 759 är kvar i fängelse. 117 personer har dömts till döden. Två av dem är barn.

   

   

  Fler notiser