En av Japans mest aktiva vulkaner vaknar till liv, får ett utbrott – spyr ut aska och stenar, svart rök förmörkar himlen

  25 juli 2022, kl 16.00

  Vulkaner är något invånarna i Japan är vana vid, så de i närheten av vulkanen Sakurajima blev inte särskilt överraskade när den vaknade till liv i söndags. Just den här vulkanen är en av Japans mest aktiva vulkaner, och de boende i området har regelbundna övningar för att snabbt kunna evakuera i händelse av utbrott.

  ”Människor i Kagoshima och i det omgivande området är mycket väl insatta i vad de ska göra i händelse av att Sakurajima blir litet mer våldsam”, sa vulkanologen Robin George Andrews till Al Jazeera.

  Vulkanen spyr fortfarande ut aska och stenar, och den svarta röken förmörkar himlen. Invånarna runt Sakurajima, på den sydligaste av Japans fyra stora öar, uppmanas att lämna sina hem. De varnas för lavaflöden, aska och brännheta gaser upp till två kilometer från kratern. Stora stenar kunde också falla så långt bort som tre kilometer.

  Sakurajima är belägen på den ring av vulkanisk aktivitet som finns runt Stilla Havet; här finns 75 procent av världens aktiva och slocknade vulkaner. Det finns inga rapporter om att det kärnkraftverk som finns fem mil bort skulle vara i fara.

   

   

  Fler notiser