Viktiga delar i inflytelserik Alzheimer-studie kan vara falska – är tiotals miljarder kronor till forskning bortkastade?

  24 juli 2022, kl 18.00

  I en serie kritiska artiklar visar nu framstående forskare att bilder i flera vetenskapliga publikationer manipulerats för att bättre stödja den hypotes forskaren Sylvain Lesné ville torgföra i en studie om Alzheimers sjukdom.

  Den synnerligen inflytelserika artikeln, som publicerades i Nature 2006, har varit en del av grunden i USA:s forskning om Alzheimers sjukdom, till en kostnad av tiotals miljarder kronor.

  Nu har professor Matthew Schrag och andra granskare identifierat tio vetenskapliga publikationer som förtjänar en djupare granskning. Många forskare har också haft svårt att återskapa resultaten som Lesné kommit fram till.

  Ett läkemedel baserat på studien godkändes 2021. Då avgick tre forskare från den oberoende kommitté som gav USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) råd om behandlingen. ”Detta kan vara det värsta godkännandebeslut som FDA har fattat som jag kan minnas”, sa professor Aaron Kesselheim, en av dem som avgick. ”Det inte finns några bra bevis för att medicinen fungerar.”

  Sex miljoner amerikaner tros ha diagnosen Alzheimers sjukdom.

   

   

  Fler notiser