Kuba utlyser folkomröstning den 25 september om samkönade äktenskap – ska också tillåta samkönade par att adoptera barn

  23 juli 2022, kl 18.45

  Kubas parlament meddelade i går att en folkomröstning om legalisering av samkönade äktenskap och surrogatföräldraskap ska hållas. Den nya lagen ska också erbjuda ökat skydd för barn, äldre och andra familjemedlemmar samt utökade rättigheter för kvinnor.

  Även om syftet är att främja en lika fördelning av ansvaret i familjen är det kontroversiellt för en del att samkönade par ska få adoptera barn. Samtidigt ska alla föräldrar ha ”ansvar” snarare än ”vårdnad” om barn, skriver AFP och Reuters. De ska också respektera barns och ungdomars värdighet, samt fysiska och mentala integritet.

  ”Det slutliga beslutet kommer att lämnas i händerna på folket”, sa nationalförsamlingens sekreterare i ett pressmeddelande. ”Vi är övertygade om att i sinom tid kommer majoriteten av det kubanska folket stödja denna revolutionära, inkluderande och demokratiska kod.”

  När Kubas grundlag reviderades 2019 ville HBTQ-aktivister inkludera samkönade äktenskap. Det förslaget drogs slutligen tillbaka på grund av motstånd från konservativa och religiösa grupper. Frågan väcks igen inför folkomröstningen den 25 september.

   

   

  Fler notiser