Blixten slår ner i amerikanskt vindkraftverk som börjar brinna – skapar cirklar av rök i luften tills bladet bryts av

  23 juli 2022, kl 17.30

  I fredags slog blixten ner i vindkraftparken i Crowell, Texas. Trots att vindkraftverken är byggda för att tåla blixtnedslag såg vittnen hur ett rotorblad fattade eld. En Twitter-video visar hur turbinen fortsätter snurra, trots att rotorbladet omsnärjdes av lågor.

  ”Vi är inte utrustade för att hantera den typen av brand. Det finns ingen som egentligen kan handskas med det”, sa brandchefen Perry Shaw till Fox Weather. Han uppskattade att det fanns 3 000 liter olja i växellådan, och 5 000 liter mineralolja i den marknära transformatorn.

  Blixten träffade mitt på ett av bladen, och videon visar hur spetsen skapar cirklar av rök i luften. Bladet mjukas upp; till slut stannar turbinen och elden rör sig mot vindkraftverkets nav.

  ”Det är särskilt vingarna som utsätts för åsknedslag, och de är ofta placerade i områden med mycket blixtnedslag”, enligt forskaren Joan Montanyà. De åskskydd som finns värnar ofta enbart mot blixtar som bildas uppifrån och ner, trots att blixtar kan röra sig från marken upp till molnet.

  Motståndskraften mot blixtar minskar också över tid om de utsätts för vatten.

   

   

  Fler notiser