Delstat i Australien tvingar barn arbeta av covid-böter – har bötfällt 2 883 barn upp till 17 år

  21 juli 2022, kl 11.00

  Styret i den australiensiska delstaten New South Wales har utfärdat nästan 3 000 covid-böter till barn i åldrarna 10–17 år, oftast för att de inte har följt en anvisning enligt folkhälsolagen. Det vanligaste bötesbeloppet ligger på 6 500 kronor; 39 barn har dömts att betala 20 000 kronor, och 17 stycken är skyldiga 33 000 kronor.

  Många av barnen bor i socioekonomiskt utsatta områden, och har svårt att betala sina böter. Delstatsregeringen bekräftade i går till The Guardian att de som inte haft pengar till att betala böterna fått arbeta av sin skuld genom att delta i obetalt arbete, rådgivning, kurser eller behandlingsprogram.

  En allians av flera aktivistgrupper skrev till den nytillträdde premiärministern Anthony Albanese, och uppmanade till att covid-böterna för barn skulle dras in. Så blir det inte.

  En del av de skuldsatta barnen har fått sina böter avskrivna, eller har en avbetalningsplan. De som ännu inte har betalat sina böter kan komma att få arbeta av sin skuld.

  Många bötfällda i Australiens ursprungsbefolkning har fått sina körkort indragna. Där de bor är lokaltrafik tämligen sällsynt.

   

   

  Fler notiser