Brittiska forskare ifrågasätter varför en av sex vuxna får antidepressiva medel – kemisk obalans inte alltid anledningen

    21 juli 2022, kl 16.45

    ”Många människor tar antidepressiva läkemedel för att de blivit förledda att tro att deras depression har en biokemisk orsak. Den nya forskningen tyder på att denna övertygelse inte är baserad på fakta” skriver Joanna Moncrieff, professor i psykiatri, i en ny studie som publicerats i tidskriften Molecular Psychiatry.

    Förskrivningar av antidepressiva läkemedel har ökat dramatiskt sedan 1990-talet, med var sjätte vuxen och två procent av tonåringarna i England som får dem utskrivna. Miljontals fler människor runt om i världen använder regelbundet antidepressiva läkemedel.

    ”Jag tror att vi med säkerhet kan säga att […] det inte finns några övertygande bevis för att depression orsakas av serotoninavvikelser”, fortsätter Moncrieff. ”Tusentals människor lider av biverkningar av antidepressiva läkemedel, inklusive de allvarliga abstinenseffekter som kan uppstå när man försöker sluta.”

    Svenska Läkartidningen skrev för övrigt för några år sedan att fysisk aktivitet minskar depressiva symtom i lika hög grad som behandling med antidepressiva läkemedel, eller KBT vid lindrig till måttlig depression.

     

     

    Fler notiser