26 långa år efter mordet på den då 16-åriga Malin Lindström i Husum döms en 44-årig man till fängelse i fem år

  19 juli 2022, kl 14.00

  1996 tog 16-åriga Malin Lindström bussen från Örnsköldsvik för att hälsa på en kompis i Husum, men hon kom aldrig fram. Först 1997 hittades hennes kropp bunden och tejpad i ett skogsparti strax utanför tätorten, nära E4:an.

  1998 dömdes den misstänkte mördaren Olof Hörning (som senare bytte namn till Wiberg), men friades senare samma år i hovrätten. De ansåg att teknisk bevisning saknades för att binda honom till brottet.

  Den spermafläck som hittades på flickans byxor var för liten för att undersökas, men nya analysmetoder gjorde att Nationellt forensiskt centrum kunde säkra DNA 2020. Det matchade med den tidigare friade mannens DNA och fallet togs upp igen, något som är mycket ovanligt.

  Hovrätten ställer utom rimligt tvivel att Olof Wiberg mördade Malin Lindström; då han var 18 år vid brottstillfället bestämdes straffet till fem års fängelse samt skadestånd till målsäganden.

  ”Med hänsyn till mannens ungdom vid gärningstillfället och till den långa tid som nu förflutit sedan gärningen, har hovrätten bestämt strafftiden till fem år”, sa hovrättspresidenten Agneta Ögren, i ett uttalande.

   

   

  Fler notiser