Was zum Teufel! Den mest ikoniska brittiska serietidningen med krigstema under PK-attack, nu får fienderna inte äta bly

  18 juli 2022, kl 12.45

  Brittiska läsare har sedan 1961 läst krigsserier med onda tyskar, heroiska britter, uppkäftiga australier, modiga jänkare, fula japaner och förrädiska fransmän. Nu är det slut på enkla hyllningar av hjältemod, sund patriotism och en kamp mellan goda och onda – istället får läsarna utforska dessa frågor på mer nyanserat sätt.

  Redaktionen bakom Commando-serien, som sålde 750 000 tidningar i månaden på 70-talet och utkommit med mer än 5 000 nummer, överger ”jingoism” – en engelsk term för chauvinism; en nationalistisk inställning kombinerad med en fientlig inställning mot andra nationer.

  Enligt Calum Laird, tidigare redaktör för Commando, och med en doktorsexamen i representationer av konflikter och karaktärer i brittiska krigsserier, presenterar serietidningen nu mer nyanserade och medkännande skildringar av livet i skuggan av krig. ”Det visar bara hur saker förändras”, säger Laird till Daily Mail.

  Det återstår att se om de brittiska hjältarna får fortsätta göra en kopp uppfriskande te medan man möter faran.

  Bland populära svenska krigsserier kan nämnas Bajonettserien, Kommandoserien och Spion 13.

   

   

  Fler notiser