Nybyggt 220 meter högt vindkraftverk utanför Härnösand går av på mitten och rasar ihop – i park som ska få 114 turbiner

  17 juli 2022, kl 16.45

  En video från SVT Nyheter Västernorrland visar på den totala ödeläggelsen efter att det 220 meter höga vindkraftverket, med en navhöjd på 145 meter (jämför med Kaknästornet som är 155 meter högt), rasat ihop. Ingen skadades, och en haverikommission börjar sin undersökning i morgon.

  Det är Nysäter Wind som driver projektet med de två vindkraftparkerna, som med sina 114 turbiner tillsammans ska bli en av Europas största vindkraftparker. Arbetet började 2019 och har kantats av protester från lokalbefolkningen, underentreprenörer som inte fick betalt, konkurser och brott mot miljöbestämmelserna.

  Bygget försenades efter att länsstyrelsen kommit med allvarlig kritik mot miljöarbetet, och först i juni i år kunde man inviga de första vindkraftverken. Parken ska ge en årlig elproduktion på 1,7 TWh, vilket kan förse 320 000 hushåll med el, lika mycket som hela Västernorrland förbrukar på ett år.

  Men det är inte bara i norra Sverige vinden blåser. En vindkraftpark med 240–300 flytande turbiner kan byggas utanför Stockholms skärgård med en totalhöjd på 350–370 meter, skriver tidningen Skärgården.

   

   

  Fler notiser