Knarkkungarnas kung arresterad i Mexiko – tog nio år innan polisen fick fatt på honom efter att han frigivits av misstag

  16 juli 2022, kl 18.00

  Efter tio år på flykt ska den 69-årige mexikanen Caro Quintero, knarkkungarnas kung, utlämnas till USA. Gripandet skedde dagar efter att Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador, träffade Joe Biden i Vita huset.

  Quintero hade en mastodontisk knarkplantage som försedde hela den amerikanska narkotikamarknaden med marijuana. Vinsten låg då, 1984, på 80 miljarder kronor om året. Mexikanska poliser, tillsammans med en amerikansk agent från DEA (som bekämpar narkotikarelaterad brottslighet) lyckades 1985 förstöra 11 000 ton marijuana med ett värde på 25 miljarder kronor.

  Quinteros kartell drabbades hårt, och DEA-agenten skulle mördas. Quintero kidnappade två män han trodde var ansvariga; de torterades och en av dem begravdes levande. De var dock inte de rätta personerna; ett par månader senare fick de tag på DEA-agenten Enrique Camarena. De höll honom vid liv i 30 timmar, innan han till slut dog av den ohyggliga tortyren.

  Quintero dömdes till 40 år i mexikanskt fängelse, men släpptes 2013 ut efter ett administrativt misstag. Nio år senare kunde han åter arresteras, och ska utlämnas till USA.

   

   

  Fler notiser