Elefanter botar cancer – forskare säger att de bär på en armé av tumörbekämpande proteiner som förstör muterade celler

  16 juli 2022, kl 19.00

  Elefanter kan ha nyckeln till att bota cancer. De löper över fem gånger mindre risk att utveckla sjukdomen än människor, då de har särskilda proteiner som förstör muterade celler. Deras död genom cancer ligger på mindre än fem procent, mot upp till 25 procent för människor.

  Fenomenet har förbryllat biologer i decennier, då stora varelser bör löpa större risk för cancer. Cellerna fortsätter dela sig under en organisms liv; varje delning medför risken att skapa en tumör. Men elefanter ärver 40 versioner av en gen som kallas P53, 20 från varje förälder. De kallas ”genomets väktare”; de jagar och dödar celler med felaktigt DNA. Alla andra däggdjur har två versioner.

  Biokemisk analys och datorsimuleringar visade också att de 40 versionerna är strukturellt annorlunda än våra egna. Det ger betydligt större förmåga att bekämpa cancer än med de två versioner vi får, en från varje förälder.

  ”Detta är en spännande utveckling för vår förståelse av hur P53 bidrar till att förebygga cancerutveckling”, skriver professor Robin Fahraeus i studien som publicerats i tidskriften Molecular Biology and Evolution.

   

   

  Fler notiser