Kränkt busschaufför förbjuds att använda shorts i sommarvärmen, tar på sig kjol i stället; anmäler arbetsgivaren till JO

    15 juli 2022, kl 18.45

    Busschauffören Thomas kör buss i Vaggeryd, tre mil utanför Jönköping. I en intervju med SVT Nyheter Jönköping säger han att han tvingas bära kjol på arbetstid under de varma sommarmånaderna, då Jönköpings Länstrafik (JLT) inte tillåter att män bär shorts.

    ”Jag känner mig kränkt och diskriminerad över att det inte finns något annat alternativ till långbyxor”, säger Thomas. Han har kört buss i 20 år, varav fyra år i Jönköping. Thomas beställde en kjol i början av sommaren och kör nu i den. ”Det är helt okej, så länge han uppfyller kraven på kjolanvändning”, säger Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på JLT.

    ”Resenärerna tittar på mig, och skrattar åt mig”, säger Thomas. ”Jag kan inte se att det finns någon risk med att som manlig busschaufför arbeta i kortbyxor de varmaste månaderna under sommarhalvåret, när det är helt OK att som kvinnlig chaufför köra i kjol året om.”

    Thomas har anmält saken till Justitieombudsmannen.

    I dag säger JLT att man kan öppna upp för att tillåta shorts för busschaufförer. ”Vi får väl se över det helt enkelt. Jag får ju ta med mig den frågan”, säger Leppänen.

     

     

    Fler notiser