Italiens premiärminister Mario Draghi vill avgå men får inte – president Sergio Mattarella avfärdar hans avskedsansökan

    15 juli 2022, kl 18.00

    Italiens president Sergio Mattarella sa i går att han vägrar ta emot premiärminister Mario Draghis avskedsansökan. Den politiska kris som skulle följa kan destabilisera hela Europa.

    Käbblet bottnar i en omröstning om ekonomiska bidrag som ska lindra kraftigt höjda kostnader för bensin, diesel och el. Premiärminister Mario Draghi vann förvisso omröstningen, men hans populistiska koalitionspartner Femstjärnerörelsen la ner rösterna.

    Giuseppe Conte, ledaren för Femstjärnerörelsen, motsatte sig att omröstningen skulle tillåta Rom att driva en sopförbränningsanläggning i utkanten av den kroniskt nedskräpade huvudstaden.

    Parlamentsledamoten Emma Bonino sa efter omröstningen ”[Att sitta i en regering] är inte som att plocka upp en meny och beställa antipasto, men inte någon glass.” Andra noterade att Draghi är en allt mer central figur i Europa i samband med Rysslands krig i Ukraina, särskilt när den brittiske premiärministern Boris Johnson snart ska ersättas med någon annan.

    Draghi kommer att tala till parlamentet nästa vecka för att se om han har den nödvändiga majoriteten för att stanna kvar.

     

     

    Fler notiser