Iranske medborgaren Hamid Noury döms för grovt folkrättsbrott samt mord till livstids fängelse, utvisning och skadestånd

  14 juli 2022, kl 14.35

  I dag kom domen – livstids fängelse, utvisning, skadestånd på 40 000 kronor till anhöriga.

  Hamid Noury var aktiv i massavrättningarna i Iran 1988; tusentals fångar på fängelser avrättades. Enligt människorättsorganisationer ställdes de inför domstolsliknande kommittéer där deras öde avgjordes på några minuter, skrev SVT Nyheter.

  Under många år har exiliranier försökt ställa de ansvariga för massavrättningarna inför rätta, utan att lyckas. En av de som överlevde är Iraj Mesdaghi, som under årtionden dokumenterat vad som hände sommaren 1988, och kartlagt de ansvariga. 33 år senare lyckades han locka en av dem, Hamid Noury, till Sverige.

  ”Vi gillrade en fälla”, sa Iraj Mesdaghi till SVT Nyheter. ”Vi organiserade en resa för honom. Han trodde att han skulle komma hit, dricka alkohol och festa med kvinnor.” När Noury anlände till Arlanda 2019 greps han, och åtalades för grovt folkrättsbrott samt mord.

  Ordern om massavrättningarna kom från Irans dåvarande högste ledare, Ayatollah Khomeini. I samband med konflikten mellan Iran och Irak skulle samtliga fångar som sympatiserade med Mujahedin avrättas.

   

   

  Fler notiser