Hemligstämplade vittnesmålet Roman Polanski gjorde om våldtäkten för 45 år sedan offentliggörs – vill tillbaka till USA

    14 juli 2022, kl 13.15

    Roman Polanski, känd för filmer som Rosemarys baby, Chinatown och The Pianist, har länge försökt häva hemligstämpeln på sitt vittnesmål från 1977. Han erkände då att han tvingat den 13-åriga Samantha Geimer att ha sex med honom. Det skedde i USA, och han släpptes mot borgen i avvaktan på vidare rättsprocess. Då flydde han till Frankrike, och karriären i Hollywood fick ett abrupt slut.

    Filmskaparen har länge försökt häva hemligstämpeln av förhörsprotokollet, som han tror ska hjälpa hans fall och tillåta honom att så småningom återvända till USA utan att bli arresterad. Också Geimer, som har försökt få fallet mot Polanski ogillat, vill att utskriften ska offentliggöras.

    Han greps 2009 i Zürich för att utlämnas till USA, men efter påtryckningar från Frankrike släpptes han fri. Under decennierna efter Polanskis fällande dom har Hollywood fortsatt att fira honom, och stora stjärnor har synts i hans filmer.

    Samtidigt har stödet från franska politiker och Hollywoodcelebriteter mötts med kraftiga reaktioner. Minst fem andra kvinnor säger att filmskaparen utnyttjade dem när de var tonåringar.

     

     

    Fler notiser