Sudansk kvinna, 20 år, hotas av döden genom stening – nekas juridiskt ombud, luras att erkänna sitt påstådda brott

  13 juli 2022, kl 15.45

  I juni dömde en domstol i Sudan den 20-åriga Maryam Alsyed Tiyrab till döden genom offentlig stening. Det skriver African Centre for Justice and Peace Studies, ACJPS. Hon hade separerat från sin man, och som ett resultat av detta flyttat hem till sin familj igen.

  Domstolen inledde rättegången utan att ha fått en formell anklagelse från polisen, och Tiyrab nekades även juridiskt ombud. Åtalet och påföljden förklarades inte för henne, och myndigheterna har heller inte hänskjutit ärendet till Högsta domstolen för godkännande. Hon fick inte heller veta att polisens inledande förhör skulle användas som bevis mot henne under rättegången.

  Den islamska sharialagen, där brott som olagligt sexuellt umgänge, konsumtion av alkohol, rån och vissa former av stöld, kan utdöma straff som offentlig stening till döds, amputation av händer och korsfästelse. Det är en del av rättssystemen också i Brunei, Iran, Nigeria, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Jemen.

  ACJPS uppmanar nu myndigheterna i Sudan att upphäva dödsdomen, Tiyrabs omedelbara och ovillkorliga frigivning och rätt till en objektiv rättegång.

   

   

  Fler notiser