Indisk lejonstaty på parlamentets tak får kritik – lejonet är för vildsint och argt – påstås avvika från originalet

  13 juli 2022, kl 15.08

  Premiärminister Narendra Modi delade en video från avtäckningen i måndags. Statyn, som är drygt sex meter hög, visar fyra asiatiska lejon som står rygg mot rygg, och vaktar Delhi högst upp från den nya parlamentsbyggnaden.

  Kritiker säger att lejonen avviker från originalet. En minister avfärdade på tisdagen kritiken, och sa att statyn var en ”perfekt kopia” av originalet förutom storleken. Om en exakt kopia av originalet skulle placeras högst upp på den nya byggnaden, så skulle den knappt synas. Därför är den nya statyn betydligt större.

  Flera kritiserade lejonen för att de ser mer arga än majestätiska ut. En medlem i det styrande Bharatiya Janata-partiet sa till nyhetskanalen NDTV att han accepterade uppfattningen att det fanns en förändring i anletsdragen. ”Men låt oss inte alltid kritisera. Kanske är Indien annorlunda i dag.”

  Den nya parlamentsbyggnaden är en del av regeringens satsning på att modernisera gamla koloniala regeringsbyggnader i Delhi. Den förväntades stå färdig i augusti 2022 när Indien firar av 75 år av självständighet, men byggnaden blir nog klar först i oktober.

   

   

  Fler notiser