Färöarna begränsar slakten av delfiner efter att 1 400 dör på en dag – årligt tak på 500 införs för de för i år och 2023

  13 juli 2022, kl 14.15

  2021 chockades till och med delar av lokalbefolkningen av att så många som 1 423 delfiner och grindvalar dödades på en enda dag; även flera som var inblandade i slakten var kritiska. En petition på nästan 1,3 miljoner underskrifter som lämnats in till den färöiska regeringen krävde ett förbud mot traditionen. Färöarna har för övrigt en befolkning på 50 000 personer.

  Landets fiskeriministerium har föreslagit ett årligt tak på 500 delfiner för 2022 och 2023. Regeringen betonade också att jakten var ett viktigt komplement till färöbornas försörjning, och det färöiska folkets rätt att utnyttja havets resurser på ett hållbart sätt.

  Delfinkött konsumeras fortfarande av traditionella skäl av vissa öbor, men den totala andelen av befolkningen som fortfarande äter det har minskat avsevärt under åren. Det finns också en oro för miljögifter, särskilt för barn och gravida.

  Då det är förbjudet att använda harpuner, spjut och skjutvapen ute till sjöss jagas delfinerna till grundare vatten, och dödas på stränderna inför åskådare. Ryggraden på de fortfarande levande djuren skärs av, och huvudartärerna öppnas.

   

   

  Fler notiser