Sri Lankas president försöker fly men stoppas på flygplatsen – personalen vägrar stämpla hans pass i VIP-loungen

  12 juli 2022, kl 18.30

  Den 73-årige presidenten Gotabaya Rajapaksa ville i går måndag flyga från Sri Lanka till Dubai, men passpersonalen vägrade komma till VIP-loungen för att stämpla passet. Då Rajapaksa inte vågade passera den vanliga passkontrollen, av rädsla för repressalier från andra passagerare, missade han måndagens alla flyg som skulle ta honom och frun ut ur landet.

  Som president åtnjuter Rajapaksa immunitet, och han tros vilja åka utomlands innan han avgår för att därigenom undvika möjligheten att bli fängslad. Han och frun fick istället tillbringa natten på en militärbas i närheten, rapporterar AFP.

  Som president är han fortfarande överbefälhavare för de väpnade styrkorna, med militära resurser till sitt förfogande. Ett alternativ som fortfarande är öppet för honom skulle vara att ta ett av flottans fartyg till Indien eller Maldiverna, sa en försvarskälla.

  Rajapaksa anklagas för att ha misskött ekonomin till den grad att landet har slut på utländsk valuta för att finansiera även den mest väsentliga importen av mat, medicin och bränsle. Sri Lanka har en utlandsskuld på över 500 miljarder kronor.

   

   

  Fler notiser