Preventivmedel i hasselnötssmör ska utrota den främmande, skadliga grå ekorren och rädda den röda arten i Storbritannien

  12 juli 2022, kl 09.00

  En plan för att använda orala preventivmedel för att kontrollera populationer av grå ekorrar i Storbritannien gör goda framsteg, och kan snart sättas på prov i fältförsök, säger statliga forskare. Planen är de ska lockas in i matlådor som bara de kan komma åt, och äta av burkar med hasselnötssmör spetsat med p-medel.

  Projektet kan hjälpa till att utrota den invasiva grå ekorren i Storbritannien utan att döda enskilda individer. Det skulle minska den stora skada de åstadkommer på skogarnas ekosystem, och den inhemska populationen med röda ekorrar. Preventivmedlet, som gör både manliga och kvinnliga grå ekorrar infertila, kan vara redo att användas i naturen inom två år.

  ”Preventivmedlet är ett mer humant alternativ”, säger forskaren Giovanna Massei, från regeringens djur- och växthälsomyndighet till BBC News. ”Vi kan till och med utrota dem från vissa områden, förutsatt att man kan göra en samordnad kontroll över ett område, så att de inte börjar återimmigrera.”

  Om projektet blir framgångsrikt, så kan liknande tekniker användas för att kontrollera populationener av råttor, möss, rådjur och vildsvin.

   

   

  Fler notiser