Två samtidiga skjutningar i Sydafrika dödar 19 – i båda fallen sägs beväpnade män ha skjutit mot människor slumpmässigt

    11 juli 2022, kl 09.53

    På lördagskvällen gick två män in i baren i staden Pietermaritzburg, huvudstad i den sydafrikanska provinsen KwaZulu-Natal, och avlossade slumpmässiga skott mot gästerna innan de flydde; fyra dog. ”Varje vecka får vi nyheter om människor som blivit skjutna på måfå”, sa den lokala borgmästaren Mzimkhulu Thebola till radiostationen RFI.

    Några timmar senare anlände en grupp män i en minibuss strax efter midnatt natten mot söndag till en krog i Soweto, en förstad till Johannesburg. De öppnade eld med både pistoler och gevär mot gästerna i baren, där 15 av dem dog. ”Området där skottlossningen ägde rum var mycket mörkt, vilket gjorde det svårt att hitta personer som kunde identifiera de misstänkta”, sa polisen Elias Mawela till AP.

    Polisen i Sydafrika undersöker nu om lördagens båda masskjutningar i Sydafrika kan ha ett samband med varandra, men anser att det är inte troligt.

    Sydafrika, hem för 60 miljoner människor, är ett av världens mest våldsamma länder. Enligt Världsbanken mördas 20 000 människor varje år; 33 personer per 100 000 invånare 2020, vilket är bland de högsta mordfrekvenserna i världen.

     

     

    Fler notiser