Kostnaden för offentliga försvarare och rättsliga biträden skenar – har ökat med en miljard kronor de senaste fem åren

  10 juli 2022, kl 12.53

  På fem år har arvodena till offentliga försvarare och andra rättsliga biträden ökat med nästan en miljard kronor, berättar P1-programmet I lagens namn.

  Redaktionen på I lagens namn säger att domstolarna betalade ut 3,8 miljarder kronor förra året, en miljard mer än fem år tidigare. Pengarna gick till offentliga försvarare, målsägandebiträden, konkursförvaltare, tolkar och andra rättsliga biträden. Beloppen i år når samma nivåer som 2021.

  ”De senaste åren har utgifterna ökat väldigt kraftigt, och då måste man ha höga krav på god kostnadshantering. Vad vi har sett så har man inte det. Det finns ingenting för rätten att hålla sig till. De får fixa det här själva”, säger Per Dackenberg, revisionsdirektör på Riksrevisionen.

  Domstolsverket har tagit fram 15 förslag på hur kontrollerna kan skärpas, nio av dem kräver en lagändring men de andra går att lösa internt. Domstolarna kan till exempel införa taxor i förordnandemål, och digitala kostnadsräkningar för att enklare kunna upptäcka om någon debiterar på två kostnadsställen samtidigt, säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén.

   

   

  Fler notiser