Demonstranter i Sri Lanka sätter eld på premiärministerns hem – han och president Rajapaksa avgår från sina poster

  10 juli 2022, kl 13.31

  Efter att ha stormat portarna till presidentpalatset gick en skara demonstranter genom rummen, och många svalkade sig i presidentens pool. Andra sågs skratta och roa sig i de ståtliga sovrummen i bostaden, där en drog fram vad han påstod var ett par av Rajapaksas underkläder.

  Bara några timmar efter det att upprörda demonstranter jagat bort presidenten från hans bostad var det dags att ta premiärminister Ranil Wickremesinghes hem i besittning. Snart lystes kvällen upp av lågorna från huset.

  Händelserna kommer efter månader av protester mot en ekonomisk kris utan motstycke, och hundratusentals demonstranter har intagit huvudstaden Colombo. Wickremesinghe sa att han kommer att lämna ämbetet när en ny regering är på plats, och några timmar senare kom beskedet att även president Gotabaya Rajapaksa skulle avgå nu på onsdag.

  Beskeden lyckades inte lugna demonstranterna; de tvingar till och med järnvägspersonal att köra tåg för att ta dem till Colombo.

  Sri Lanka upplever den värsta ekonomiska krisen sedan självständigheten 1948. Valutabristen begränsar nödvändig import av bränsle, mat och medicin.

   

   

  Fler notiser