Dynga, rutten fisk och parfym; forskare återskapar forna tiders dofter och stank för att vi ska förstå historien bättre

  9 juli 2022, kl 20.54

  Under parollen Odeuropa har en grupp kemister och historiker ägnat mer än två år åt att isolera och reproducera betydelsefulla dofter förknippade med viktiga ögonblick och platser. Lukt, menar de, har orättvist ignorerats i akademiska försök att förstå det förflutna, särskilt med tanke på dess inverkan på det dagliga livet.

  ”Det har funnits en hierarki av sinnena i vetenskapen och i historiska studier. Vi vill se ett multisensoriskt förhållningssätt”, säger Cecilia Bembibre, lektor i hållbart arv vid University College London till The Guardian.

  Bembibre säger vidare att tyska forskare inom projektet använder datorer för att analysera tiotusentals historiska bilder relaterade till lukt, medan andra i Italien koncentrerar sig på texter från medicinska formler och kokböcker.

  Det man hittar är inte bara lukt från dynga, snus, fisk, rök och gammalt läder, men också dofter från blomsteruppsättningar, rökelse och kryddor. Resultaten kan lägga till en ny dimension på museer och turistlandmärken.

  Forskningen har också gynnats av ett ökat intresse bland kommersiella parfymörer för nischade dofter.

   

   

  Fler notiser