Kristen mekaniker döms till döden för hädelse i Pakistan, nekade ge rabatt till muslimsk kund som hänvisade till sin tro

  8 juli 2022, kl 17.11

  Efter fem år i häkte döms nu den pakistanske mekanikern Ashfaq Masih, 34 år, till döden. Det var 2017 som han greps efter att han hamnade bråk med en muslimsk kund i sin motorcykelverkstad. Denne ville inte betala, eller i alla fall få en kraftig rabatt, eftersom han var en rättrogen muslim. Masih kontrade med att han var kristen, och inte var särskilt intresserad av mannens religiösa status.

  Masih anklagades för att ha hädat profeten Muhammed, och arresterades efter att han påstås ha sagt att för kristna var Jesus den sanne profeten. I rätten insisterade Masih på att han var oskyldig till anklagelserna, och att fallet mot honom var ”grundlöst, falskt och oseriöst”.

  Masih sa också att anklagelsen mot honom gjordes av en rival som ville förstöra hans verksamhet med att reparera motorcyklar.

  Anklagelser om hädelse används ofta för att skrämma religiösa minoriteter till lydnad, och för att få slut på personliga trätor. I april dömdes sex män till döden för hädelse, nio till livstids fängelse, en till fem års fängelse och ytterligare 72 till två år vardera. Åtta av de dömda var ungdomar.

   

   

  Fler notiser