Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe mördad – sköts under ett kampanjtal inför parlamentsvalet

  8 juli 2022, kl 09.53

  11.30 lokal tid höll Shinzo Abe, Japans tidigare längst sittande premiärminister, ett kampanjtal inför parlamentsvalet utanför en järnvägsstation. En man öppnade eld med en hemmagjord pistol, och två skott träffade Abe som skadades mycket allvarligt, och dog på sjukhuset rapporterade NHK.

  ”Det kom en hög smäll och sedan rök”, säger affärsmannen Makoto Ichikawa som var på platsen till Reuters. ”Pistolen var lika stor som en tv-kamera. Det var ingen som förstod vad som hände vid det första skottet, men efter det andra tacklade säkerhetsvakterna skytten.”

  Polisen uppger att den 41-åriga mannen Tetsuya Yamagami gripits. Han berättade för polisen att han var missnöjd med Abe och ville döda honom. Skytten ska ha tjänstgjort i Japans flotta, rapporterar Fuji News Network.

  Högt uppsatta japanska politiker åtföljs av beväpnade säkerhetsvakter, men kommer ofta nära allmänheten, särskilt under politiska kampanjer. De håller tal på gator, och skakar hand med förbipasserande.

  Politiskt våld är ytterst sällsynt i Japan. Detsamma gäller skjutningar. Under 2014 inträffade sex incidenter med handeldvapen.

   

   

  Fler notiser