En indisk regissör polisanmäls för en filmaffisch som visar gudinnan Kaali när hon röker och viftar med en Prideflagga

  7 juli 2022, kl 20.15

  Den kanadensisk-indiska regissören Leena Manimekalais kortfilm Kaali skildrar händelserna under en av gudinnans promenader genom Torontos gator en vacker kväll. På filmaffischen ses gudinnan Kaali röka och vifta med en Prideflagga.

  Sedan filmens affisch dök upp på nätet sa Leena Manimekalai att hon, hennes familj och medarbetare mottagit hot från fler än 200 000 personer, vilka hon beskrev som en mobb bestående av högerorienterade hinduiska grupper.

  Flera polisanmälningar mot filmens skapare har gjorts i Indien, något som bland annat tv-kanalen India TV uppmärksammat. ”Arrestera den som gör narr av vår religion”, skriver en anmälare. ”Detta är inte yttrandefrihet, detta är en attack mot vår kultur.”

  Kaali är den senaste i en lång rad filmer, tv-serier och teaterföreställningar som de senaste månaderna ”skadar hinduiska religiösa känslor” i Indien. Många ser det som ett angrepp på yttrandefriheten under det hindunationalistiska regeringspartiet Bharatiya Janata Party.

  #ArrestLeenaManimekalai trendar nu på indiska sociala media.

   

  Värt att notera är att filmen ännu inte visats för indisk publik.

   

   

  Fler notiser