Boris Johnson avgår som ledare för konservativa partiet – vill fortsätta på posten som Storbritanniens premiärminister

    7 juli 2022, kl 12.11

    Premiärministern gör ett uttalande till landet i dag, rapporterar The Guardian. Han förväntas dock vilja stanna kvar som premiärminister till hösten, tills det konservativa partiet kan utse en ny ledare.

    Intensiva påtryckningar från parlamentsledamöter vill att Johnson även ska avgå som premiärminister. Det skulle öppna upp för en tillfällig ledare som Dominic Raab, vice premiärministern, eller Theresa May, Johnsons föregångare.

    En högt uppsatt Tory-källa, som har varit tillsammans med Johnson under de senaste 48 timmarna, sa till The Guardian att hans beteende innebar att det var farligt för landet om han stannar:

    ”Hans beteende under de senaste 48 timmarna var hänsynslöst och oberäkneligt. Han går inte att lita på, han kan inte leda landet till hösten. Gud vet vad han kommer att göra.”

    Johnsons avgång sker efter tre år av skandaler, inklusive raseri över hans hantering av anklagelser om trakasserier mot gruppledaren Pincher, böter för lockdown-fester i Downing Street, anklagelser om brott mot internationell rätt och han ses allmänt som en lögnare. 50 ministrar har avgått i protest.

     

     

    Fler notiser